Wat is Diepte Meditatie

Wat houdt Diepte Meditatie in?
Diepte Meditatie is een bijzonder effectieve methode om het denken tot rust te brengen.

Deze vorm van meditatie is een eigentijdse vorm van mediteren die voortkomt uit een oude traditie: de Vedische traditie. Het woord Veda betekent kennis, kennis van bewust-zijn. In deze traditie wordt er al duizenden jaren gemediteerd met behulp van mantra's. Het woord mantra betekent bevrijding van het denken. Deze mantra's gebruiken we in gedachten, dus in stilte. De mantra's zijn door de eeuwen heen hetzelfde gebleven, maar de overdracht en de beoefening is aangepast aan de behoefte van de mens in deze tijd.

Bij de Diepte Meditatie cursus krijg je een mantra, een kort woord zonder betekenis, van je leraar. De mantra kun je zien als een voertuig, als een 'tool' die je gebruikt om tot rust te komen.

Tijdens de meditatie zit je gewoon in een gemakkelijke stoel.

 

Niet concentreren maar juist ontspannen!
Diepte meditatie is geen concentratie methode, het is geen mentale herhaling van een mantra. Door te mediteren halen we onze aandacht juist bij het denken vandaan. We leren de aandacht naar binnen te keren in plaats van naar buiten te richten. Daardoor ontstaat er spontaan diepe ontspanning. We komen in contact met de lichamelijke en gevoelsmatige beleving van onszelf. Vervolgens ervaren we meer ruimte. Ruimte die in lichaam en geest al van nature aanwezig is, maar die wel onze aandacht behoeft om het te kunnen ervaren.

Iedereen kan het leren. Inmiddels hebben we duizenden mensen leren mediteren sinds we in 1978 begonnen zijn met het geven van meditatie cursussen. We hebben nog nooit meegemaakt dat iemand het niet kon leren.

Contact maken met het Lichaam
Naast het gebruik van de mantra is contact maken met het lichaam een belangrijk onderdeel van deze vorm van mediteren. Als we onze aandacht naar binnen richten, komen we n.l. juist eerst in contact met onze lichamelijke beleving. Indrukken van de dag liggen opgeslagen in het lichaam. Dat contact is belangrijk voor het herstelproces. Vermoeidheid en stress worden verwerkt. Het zelfgenezend vermogen herstelt de balans in je zenuwstelsel.

Regelmatige beoefening:
Als je resultaten wilt van deze ontspannende vorm van mediteren kun je het beste een dagelijkse meditatie in plannen. Veel mensen beginnen de dag met mediteren, of mediteren als ze uit hun werk gekomen zijn. Het vrijblijvende advies is twee keer per dag 30 minuten.

Voordelen van mediteren: een aantal redenen om meteen te beginnen:

► preventief bij stressklachten ► bevordert een goede nachtrust
►versterkt het immuun stelsel ►toename van creativiteit
►meer zelfinzicht ►toegenomen levensenergie
►depressies en levensangst nemen af ►remt het verouderingsproces
►gunstige werking op herstel van te hoge bloeddruk & hartklachten


Er is gezien het vele wetenschappelijke onderzoek niets zweverigs meer aan...

De inhoud en structuur van de basiscursus Diepte Meditatie

De basis cursus bestaat uit vier sessies en is een zeer complete meditatiecursus.
De cursus begint altijd met een individuele sessie van een uur, of je nu een weekend cursus of een avondcursus of een midweek volgt.

De individuele sessie is gelijk gericht op leren mediteren: je krijgt je praktische meditatie aanwijzingen overgedragen van de leraren en je gaat stap voor stap samen met je leraar de meditatie in. In de overige drie sessies worden de ervaringen uitgelegd, informatie toegevoegd. Je leert omgaan met alle mogelijke ervaringen tijdens de meditatie, zoals nadrukkelijke gedachten, lichamelijk ongemak, slaap, onrust enz. Of juist de diepgaande ervaringen tijdens de meditatie, het proces van verstillen kan zo indrukwekkend zijn, dat ook hierover uitleg en aanwijzingen nodig zijn. Mediteren leer je niet uit een boekje. Het vereist een stevig begrip van de processen. Door onder begeleiding de ervaring op te bouwen kun je het mediteren op de juiste wijze in eigen omgeving voortzetten.

 


De Diepte meditatie cursus is uniek vanwege de complete informatie over beide processen van het ervaren van rust en het verwerken van vermoeidheid en stress.

Oorsprong
Diepte Meditatie is ontwikkeld door meditatieleraren Hilda Postema en Pieter Post. In de jaren '70 volgden zij de opleiding tot leraar Transcendente Meditatie. In de loop der jaren voelden zij zich echter niet meer thuis in de TM-beweging. In 2000 richten zij de organisatie op voor Transcendente Diepte Meditatie en hebben de beroepsopleiding tot meditatieleraar, erkend door diverse beroepsorganisaties, ontwikkeld en vorm gegeven.

Verschillende erkende leraren bieden op verschillende plaatsen in Nederland de meditatiecursus aan. Zij hebben gedurende drie jaar een uitgebreide opleiding gevolgd.

 

Diepte Meditatie is vergelijkbaar met Transcendente Meditatie:

Veel mensen hebben kennis genomen van Transcendente Meditatie. Omdat Diepte Meditatie voort komt uit dezelfde traditie, de Vedische traditie, en veel overeenkomsten heeft met Transcendente Meditatie krijgen wij hier regelmatig vragen over. Daarom gaan wij geven wij de volgende toelichting.

Als verschillen kunnen wij aangeven:

  • Guru vrij. De landelijke organisatie voor Diepte Meditatie is een onafhankelijke organisatie, niet geleid door een ‘guru’.
  • Prijsverschil: voor de basis cursus Diepte Meditatie wordt €325 gevraagd.
  • Contact met lichamelijk bewustzijn. In tegenstelling tot Transcendente meditatie maakt Diepte Meditatie bewust contact met hoe het lichaam zich voelt. Er ligt nadruk op het voelen, en ervaren. Daardoor ontstaat er meer ruimte voor het natuurlijke verwerking mechanisme van lichaam.
  • Eigentijds: elke Diepte Meditatie leraar heeft de vrijheid om zich op verschillende wijzen te ontwikkelen, de leraar kan tevens een Mindfulness trainer of Reiki Master zijn. Daardoor verdiepen de meditatie cursussen zich juist. Een leraar Transcendente meditatie is strikt gebonden aan allerlei beperkingen.

Diepte Meditatie in het kort:

► geen filosofie maar "stap-voor-stap" programma met resultaat
► gewoon mediteren in een gemakkelijke stoel
► mantra meditatie uit oeroude Vedische traditie op eigentijdse wijze
► heldere instructies om zelfstandig thuis te mediteren
► uitstekende begeleiding van ervaren cursusleiding
► diepgaand herstel bij stressklachten

wat-is-diepte-meditatie.jpg